„Jesteś tym, co jesz” - od dawna już wiadomo, że istnieje ścisły związek
między dostarczanymi składnikami odżywczymi a zdolnościami umysłowymi
człowieka. Sposób, w jaki się odżywiamy ma olbrzymi wpływ na funkcjonowanie
naszego mózgu i jego sprawność intelektualną.
Jak się odżywiać, by poprawić swoją pamięć i zwiększyć koncentrację? Które produkty pozytywnie wpływają na działanie naszego najważniejszego organu?
Jak się odżywiać, by poprawić swoją pamięć i zwiększyć koncentrację? Które produkty pozytywnie wpływają na działanie naszego najważniejszego organu?
Idealna
dieta dla mózgu
Najważniejsze jest regularne dostarczanie paliwa w postaci energii
pochodzące z posiłków. Komórki mózgowe nie magazynują składników odżywczych, w
związku z tym sami musimy pamiętać, by uzupełniać energię. Głodówki więc nie
będą służyły naszemu umysłowi. Nieregularne posiłki i niewystarczające
porcje przyczyniają się do częstego bólu głowy, znużenia i problemów z
koncentracją. Odpowiednia dieta dla mózgu powinna składać się przede wszystkim
z węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin i składników
mineralnych. Wydajnie pracujący mózg poprawi nie tylko koncentrację i pamięć,
lecz także nasze samopoczucie i produktywność.
Co jeść,
by mózg dobrze pracował?
Pewne produkty spożywcze sprawiają, że spada nasze samopoczucie, czujemy
się ociężali i ciężko nam skupić się na pracy. Mocno przetworzone dania gotowe,
słodkie napoje gazowane pełne chemii czy jedzenie typu fast food z pewnością
nie wpłyną pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu. Są też takie składniki,
dzięki którym pracujemy lepiej i wydajniej, a energii wystarcza nam na długo.
Poniżej prezentujemy listę substancji, dzięki którym poprawisz swoje zdolności
umysłowe.
Antyoksydanty
Opóźniają procesy starzenia, pozytywnie wpływają na pamięć i chronią
przed demencją starczą. Usuwają z organizmu wolne rodniki i zapobiegają
rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Antyoksydanty bronią organizm przed stresem
oksydacyjnym, który przyczynia się m.in. do udarów mózgu i nowotworów.
Znajdziesz je w owocach jagodowych, cytrusowych, brokułach, morelach czy w
szpinaku.
Tłuszcze
nienasycone
Chronią neurony i przyspieszają przewodzenie impulsów. Można je
podzielić na kwasy Omega-3 i Omega-6. Ich niedobór może prowadzić do
depresji i choroby Alzcheimera. Podejrzewa się również, że ich brak wpływa
na występowanie ADHD. Najlepszymi źródłami tłuszczów nienasyconych są tłuste
ryby morskie, orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika oraz nasiona lnu.
Witamina
B
Niedobory witaminy B skutkują problemami z pamięcią i mogą przyczynić się
do rozwoju demencji starczej. Jej deficyt w organizmie powoduje osłabienie
pamięci, problemy z koncentracją i kojarzeniem. Witaminę B można znaleźć w
jogurtach naturalnych, roślinach strączkowych, kaszy gryczanej, tuńczyku lub
mięsie indyka.
Magnez
Niedobór tego minerału powoduje rozdrażnienie i problemy ze stresem. Magnez
stabilizuje pracę układu nerwowego, a także usprawnia pracę szarych komórek
i chroni mózg przed metalami ciężkimi. Suszone owoce, migdały i orzechy są
świetnym źródłem tego pierwiastka.
Kwas
foliowy
Pobudza wzrost komórek nerwowych i obniża ryzyko wystąpienia chorób wieku
późnego. Zwiększa również produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu
dobrze wpływa na pracę mózgu. Kwas foliowy jest składnikiem szpinaku, fasoli,
jaj oraz ziaren zbóż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz