sobota, 14 września 2019

Przygotowanie do pieczenia chleba



Pieczenie chleba to proces wymagający nie tylko cierpliwości, ale i wykorzystania odpowiednich składników. Kluczem w tym przypadku jest oczywiście mąką - w zależności od tego, jakiej użyjemy, nasz wypiek będzie albo bardziej zbity, albo puszysty.

Jakiej mąki użyć?

Charakterystyczną puszystość daje nam mąka pszenna, którą jednak osoby chcące wyeliminować gluten ze swojej diety z pewnością nie będą kupowali. W takim przypadku im poleca się mąkę orkiszową lub owsianą (mniejsze ilości glutenu), albo też postawić na mąkę pozbawioną glutenu, taką jak chociażby kukurydziana, ziemniaczana, gryczana, ryżowa czy z prosa.

Mąka ciemniejsza zawiera zdecydowanie więcej składników odżywczych, jest w mniejszym stopniu poddana obróbce technologicznej.

Czym piec chleb?

Można to zrobić piekąc chleb w piekarniku, przygotowując ciasto i zalewając do odpowiedniej formy. Alternatywnie możemy posiłkować się wypiekaczem do chleba (pod adresem https://idietetycznie.net/wypiekacz-do-chleba/ znajdziecie poradnik dotyczący wyboru wypiekacza, a także ranking modeli).

Rodzaje spulchniaczy

  • żytni zakwas - jego przygotowanie wymaga czasu (+ przynajmniej kilku dni, żeby dojrzał), jest to najbardziej tradycyjna forma spulchniacza;
  • drożdże - wariant na szybko, dla wygodnych;
  • proszek do pieczenia - najszybsza forma spulchniacza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz